Artikel Gooi- en Eemlander
Door Yvonne Hulsbos
De plannen voor een online kunstplatform voor fotografie lagen al klaar bij het Amsterdamse Fotolab Kiekie. In september zou het platform ‘Kiekie Art’ van start gaan, door de coronacrisis is dat vervroegd naar 20 maart. “Toen de lockdown inging, belden veel klanten - fotografen - in paniek: hoe moesten ze hun werk nog verkopen? Wij hebben de bedrijfsstructuur om ervoor te zorgen dat binnen een week een foto afgedrukt is en bij de koper ligt”, vertelt Kiekie eigenaresse Denise Woerdman (37). „Daarom lanceerden we Kiekie Art eerder. Ik heb nog wel een paar nachtjes door moeten halen om alles versneld rond te krijgen.”
„We zijn veel meer dan een fotolab, vier keer per jaar brengen we bij- voorbeeld onze eigen krant ’Kiekie tabloid’ uit met foto’s en verhalen van fotografen, ons Instagramaccount is drukbezocht. We hebben gewoon heel veel affiniteit met fotografie ”, vertelt ze over haar bedrijf. Het concept van Kiekie Art: Nederlands werk van aanstormend talent, voor een vaste prijs van € 132,- en een gelimiteerde uitgave. De fotografen benaderden ze zelf, maar inmiddels weten die hun ook te vinden: „Het werkt als een vlieg- wiel, maar wij selecteren natuurlijk wel.” Vijfenveertig fotografen tonen hun werk inmiddels op hun platform.
Druk hoofd
Een daarvan is Corina Bouweriks (56): „Ik heb een enorm druk hoofd, het vliegt er van links naar rechts. Ik bedenk en zie heel veel verhalen en beelden”, vertelt de Bussumse fotografe. „Vaak zie ik iets in de blik of de houding van een persoon op een foto en daar ga ik mee spelen. Ik plak het hoofd van de een op het lichaam van de ander met Photoshop, maar ik knip en plak ook gewoon echte (oude) foto’s om er daarna weer een foto van te maken”, legt ze haar werkwijze uit. De basis is vaak een portretfoto van familie, van haar dochters of moeder, want: „Zomaar knippen en plakken in de foto van een vreemde voelt toch raar.” Soms wel honderd bewerkingen voordat ze tevreden is. Het levert surrealistische beelden op, prachtige portretten die je goed moet bekijken om het bijzondere ’knip-en-plak-werk’ van de fotografe te zien:
Een volwassen vrouwenhoofd op een meisjeslichaam of op ouderwetse poppenkleding. Een gestileerd vrouwenportret waar stukjes vis hun weg in vinden.
Ze werkt sinds 2010 als fotografe en is grotendeels autodidact. „Ik heb zolang gewacht om die droom na te jagen, dacht vroeger dat het verstandiger was om secretaresse te worden en daarna vroeg het moederschap mijn aandacht.
Ik heb in 2011 nog op de Fotovakschool Amsterdam gezeten maar dat ging mij niet snel genoeg, ik was te eager om te leren.”
Doodgewone dag
Het bijzondere in het alledaagse speelt bij fotografe Jill Noteboom (27) juist de hoofdrol. Van haar zijn ook twee werken op het kunstplat- form te vinden. „Genieten van de kleine dingen. Een boodschap doen, de krant kopen. En dan op zo’n manier vastleggen dat je het mooie ziet.” Details uit een doodgewone dag. De ’s-Gravelandse trekt er dagelijks op uit om die alledaagse schoonheid te zoeken en vast te leggen. Vroeger vaak tijdens reizen in het buitenland, nu door de pandemie dicht bij huis. „Wan- delingen in de buurt, heel soms uitstapjes met de auto. Dan ga ik bijvoorbeeld met mijn camera naar het winkelcentrum en zoek ik daar een goed plekje. Gewoon kijken wat er is en daar het mooiste van maken.” Verhalen die ze ziet en verteld met haar camera. „Door de crisis ga je op een andere manier kijken, het maak je innovatief en je waardeert meer wat er wel is.” Het werk op het kunstplatform dateert uit de periode dat reizen nog wél kon.
Beide dames zijn door Kiekie Art gevraagd om deel te nemen aan het online kunstplatform. Dat deden ze allebei graag. „Je werk wordt zichtbaar en ook nog eens tussen artwerk van andere kunstenaars. Dat is toch weer anders dan alleen je eigen werk op je website. Een paar jaar geleden had een galerie- houder foto’s van mijn meegenomen naar een kunstbeurs, de beurs ging slecht maar hij verkocht wel tien foto’s van mij”, legt Bouweriks het nut van een breed aanbod uit.
„Mooie exposure, goed voor je naamsbekendheid en ontzettend inspirerend om het werk van colle- ga’s te zien”, vindt Noteboom. „Het werk is heel verschillend maar vult elkaar mooi aan.” Eigenaresse Woerdman van Kiekie Art, is tevre- den: „We verkopen goed. Dit is nog maar het begin, we gaan zeker door met het platform. Misschien organiseren we straks zelfs een groepstentoonstelling.”
Meer informatie op kiekie-art.com en de eigen websites corinabouweriks.com, jillnoteboom.com